Lindra din artros

Home / Läkemedel / Lindra din artros

Lindra din artros

Artros är en mycket vanlig ledsjukdom globalt sett. Var fjärde svensk över 45 drabbas idag av artros. Som beskrivs på https://www.artros.org finns det idag ingen botande behandling för artros, även om det pågår intressant forskning. Artros bryter ner en eller flera av ledernas brosk. Sjukdomen kan finnas i alla leder i kroppen där brosk förekommer. Några av riskfaktorerna bakom artros är intensiv träning och tunga, fysiska arbeten.

Symtom på artros

Artros drabbar ofta leder i knän, höfter, fingrar och rygg. Smärta kan uppkomma tidigt vid ansträngning av leder. När leden är svullen och öm går rörligheten ner med tiden. Värme och trötthet är också ett vanligt tecken, och beror på en kraftig inflammation. I senare stadier av artros kan patienten drabbas av smärta nattetid och värk under vila. Detta sker särskilt vid höftartros. Stelhet brukar vara vanligt på morgonen.

Behandling av artros

Det finns ingen behandling som botar artros, däremot går det att på olika sätt lindra besvären. Genom att använda sig av utbildning och anpassad sjukgymnastik som första steg är det lätt att komma igång. En fysioterapeut kan assistera i att ge sjukgymnastik och har som specialitet att bota, lindra och förebygga de skador som uppkommit i muskler och leder. Med fysioterapeutens hjälp går det att bedöma hur mycket styrka, rörlighet och smärta som en person har, samt graden av motorik.

Även om artros är en kronisk sjukdom i lederna, det vill säga obotlig, så är det ändå möjligt att lindra symtomen. Denna lindring kan ske så pass effektivt att patienten kan föra ett normalt liv igen. Träning har visat sig vara mest effektivt, särskilt när den sker under en längre period och under handledning. Ibland kan också viktnedgång vara positivt. Att träna kan kännas jobbigt eftersom den fysiska aktiviteten kan orsaka smärta i lederna. Det är dock inte farligt att känna smärta vid träning, och musklerna stärks i processen samtidigt som stelheten i lederna minskar.

Vaccin vid artros

Vissa typer av vaccin bör undvikas av den som lider av reumatiska sjukdomar, eller som har en pågående behandling mot dessa sjukdomar. Det beror på att försvagade levande vaccin kan ge upphov till svåra infektioner hos personer med en aktiv antireumatisk läkemedelsbehandling. Artros är dock tvärtemot vad många tror inte en inflammatorisk reumatisk sjukdom, därför behöver man inte följa dessa riktlinjer. Det är dock alltid bäst att rådfråga sin läkare.

booster