Läkemedel och tänder

Home / Läkemedel / Läkemedel och tänder

Läkemedel och tänder

Det finns många läkemedel som kan påverka tänderna och munhälsan. Blodförtunnande mediciner, antiresorptiva läkemedel och blodtrycksmedicin är några läkemedel som kan påverka munhälsan. Om du äter något läkemedel som på något sätt skulle kunna påverka tänderna är det otroligt viktigt att du har bra tandvårdsrutiner. Det är även betydelsefullt att regelbundet gå till tandläkaren för att kontrollera tänder, speciellt om du äter läkemedel under en längre tid. Ett bra tips är att kontakta Södertandläkarna som erbjuder förebyggande behandlingar. Då kan du upptäcka eventuella skador på tänderna i tid och hinna göra något åt dem innan det blir värre och påverkar munhälsan. Kontakta Södertandläkarna redan idag.

Biverkningar kan indirekt påverka tänderna

Läkemedel kan ha flera olika biverkningar och därför är det viktigt att vara medveten om dessa. En del antidepressiva läkemedel kan exempelvis bidra till muntorrhet. Det kan i sin tur leda till att tänderna påverkas negativt. När du äter den typen av antidepressiva läkemedel som kan ge muntorrhet kan det vara bra att äta salivstimulerande produkter.

Inför goda tandvårdsrutiner

Vid intag av läkemedel som påverkar tänderna är goda tandvårdsrutiner avgörande för att slippa problem med tänderna. Borsta tänderna två gånger om dagen och tugga sockerfria tuggummin är några saker som är bra för tänderna. Varför tänderna och munhälsan är så viktig beror på att en dålig munhälsa kan orsaka olika sjukdomar. Du kan alltid rådfråga din vårdgivare om du har någon medicin som påverkar tänderna och munnen om du inte vet vad du ska göra. Även apotekspersonal brukar vara duktiga på läkemedel och biverkningar.

booster