Botox är mer än bara ett skönhetsingrepp

Home / Läkemedel / Botox är mer än bara ett skönhetsingrepp

Botox är mer än bara ett skönhetsingrepp

Du har säkert inte undgått att ha hört talas om botox. Ofta när man talar om ämnet är det i skönhetssammanhang då behandlingen syftar till att minska rynkor, men visste du att botox med sin muskelavslappnande effekt kan vara till god hjälp för andra åkommor? Vilka dessa andra användningsområden är ska vi titta närmare på här.

Vad är botox?

Först ska vi reda ut vad botox faktiskt är. I botox ingår botulinumtoxin typ A som aktiv ingrediens . Detta är ett mycket kraftfullt nervgift som verkar muskelavslappnande. I sin rena form är botulinumtoxin typ A mycket giftigt, något som kan låta skrämmande. Man behöver dock inte vara rädd om man vill låta injicera botox eftersom preparatet är kontrollerat. Något man bör vara noga med är dock att vända sig till en seriös klinik. Idag finns tyvärr många olegitimerade salonger som utför behandlingen. En sådan behandling är en risk för din hälsa och inte något du bör utsätta dig för trots att priset kanske är lägre.

Det här kan botox hjälpa mot

Att botox används för att bekämpa rynkor är säkert ingen nyhet för dig, men visste du att det även kan vara fördelaktigt för den som har migrän eller väldigt spända käkar? Eftersom botox verkar just muskelavslappnande kan det injiceras på ställen som du ofrivilligt spänner. Har du till exempel problem med att du gnisslar tänderna? Då kan ämnet göra att du kan slappna av i dina käkar. Även den som har ofrivilliga muskelspasmer kan ha god hjälp av en behandling med botox.

Många människor lider också av överdrivna svettningar. Kanske har man till exempel alltid så svettiga händer att man inte vågar skaka hand med människor, eller så transpirerar man så mycket under armarna att det blir stora fläckar. Det är förstås ett problem som kan upplevas som väldigt handikappande och som man därför mår bra av att åtgärda. Det kan man göra genom att injicera botox i problemområdet. Ämnet hindrar nervsignalen till svettkörteln och gör att den producerar mindre svett.

Inte bara för kvinnor

Historiskt har botox främst använts av kvinnor, men nu börjar även intresset för produkten öka bland män, något som är fördelaktigt. Är du man och lider av någon av dessa åkommor som beskrivs ovan kan man alltså med trygghet besöka en klinik och be om en behandling utan att det känns konstigt, något som i och för sig borde vara en självklarhet.

booster