Att ta läkemedel på arbetet

Home / Läkemedel / Att ta läkemedel på arbetet

Att ta läkemedel på arbetet

Ibland kan det vara så att man tvingas äta läkemedel under en kortare eller en längre period i livet. Just den perioden kan infalla när man är mitt i arbetslivet och det är inte alltid så lämpligt att äta vissa läkemedel samtidigt som man arbetar. Men vad är bra att ha koll på när det gäller läkemedel och arbetstid?

Får man använda läkemedel på arbetet?

I regel får man använda läkemedel på arbetet. Det gäller även om det finns en drogpolicy på arbetsplatsen. Dock kan vissa läkemedel ge utslag på drogtester om sådana utförs och det kan vara klokt att ha koll på. Det skadar inte att be sin läkare om att skriva upp vilka läkemedel som kan ge utslag på den här typen av prov. Det kan också vara klokt att ha ett intyg från läkaren där det framgår att man äter en viss typ av läkemedel.

Viktigt att tänka på om man använder läkemedel

Det finns läkemedel som innehåller narkotika eller som ger utslag för just narkotika i olika drogtester. På arbetsplatsen är det viktigt att man har koll på sina läkemedel så att inte obehöriga kan få tag i dem. Det gäller särskilt om man arbetar med djur eller små barn som kan ta allvarlig skada eller rent av avlida bara av någon enstaka tablett.

Receptfria läkemedel

När det gäller receptfria läkemedel är det inget problem att använda dem även om man arbetar. Det betyder inte att receptfria läkemedel är ofarliga men de innebär i regel inte lika stora risker som receptbelagda preparat kan göra.

Får man ta alla läkemedel inom alla yrken?

Ja, i regel är användning av läkemedel inte anledning nog att säga upp någon. Det kan dock vara så att man påverkas stort av sitt läkemedel och då kan man vara en fara för både sig själv och andra. Om man har ett väldigt koncentrationskrävande arbete är det viktigt att man har koll på om man påverkas. Då kan det vara skäl att omplaceras till en annan arbetsuppgift eller så kanske man behöver se sig om efter ett annat arbete om man behöver ta läkemedlet under en mycket lång period.

Måste någon få veta att man använder läkemedel?

Nej, det finns inte någon regel som säger att någon måste få veta att man tar en eller annan form av läkemedel. Det kan dock vara klokt att berätta för en chef eller liknande om man tar till exempel narkotikaklassade läkemedel. Det kan också vara bra att berätta för nära kollegor om man exempelvis är allergisk mot något som man kan riskera att utsättas för under arbetet så att de vet om de ska larma, om de ska ge medicin eller liknande.

booster